# A Trip to Bhopal – Complete Guide For Class 4 Math Chapter 3

Welcome to iPrep, your Learning Super App. Our learning resources for the chapter,** A Trip to Bhopal** in Mathematics for Class 4th are designed to ensure you grasp this concept with clarity and perfection. Whether studying for an upcoming exam or strengthening your concepts, our engaging animated videos, practice questions and notes offer you the best-integrated learning with interesting explanations and examples.

Chapter 3, **“A Trip to Bhopal,”** is an engaging and practical lesson designed to teach students essential mathematical concepts through a real-life scenario of a school trip. The chapter focuses on improving problem-solving skills related to distances, time, money, and number sense.

Key concepts covered in the chapter “A Trip To Bhopal” include:

**Addition and Subtraction:**By using examples such as figuring out how many students are traveling together or how much money is needed for bus fares, teachers may effectively teach their students how to add and subtract large numbers.**Multiplication and Division:**To reinforce multiplication and division, the chapter involves grouping students to make seating arrangements and figuring out how much a bus ride will cost overall.**Time Calculations:**Through the trip’s schedule, students learn to calculate how long the journey takes, allowing them to practice addition and subtraction of time.

By combining these mathematical operations in a relatable story of “A Trip Top Bhopal”, students develop practical problem-solving skills applicable to everyday life.

## A Trip to Bhopal

With the use of an engaging and realistic situation, the chapter “A Trip to Bhopal” seeks to teach important mathematical principles to children. The plot centers on a school trip to the beautiful city of Bhopal, where students must work out practical mathematical puzzles involving time, distance, and money. Students can use mathematical operations including addition, subtraction, multiplication, and division in real-world scenarios with the help of this chapter.

Students in the chapter “A Trip to Bhopal” are taught to apply mathematics to real-world problems through this imaginary journey. For instance, they must figure out how many kids are traveling in total, how many buses are needed, and how much money is needed for food and transportation. This method of teaching math through stories makes the subject interesting and enables students to see how arithmetic is applied in everyday situations.

## Addition and subtraction

When students are planning or going on a trip to Bhopal, they can use **addition and subtraction** to solve practical, real-life problems. Here are examples of how these concepts apply in such a scenario:

**Problem – **32 students are going on a school trip, and their teacher informs them that 18 more students will join from another class. Find the total number of students going on the trip, they need to add the two groups together.

**Solution – **

**Step 1: **Write down the two numbers: 32 (students from the first class) and 18 (students from the second class).

**Step 2: **Add them together:

32 + 18 = 50

**Answer: **50 students are going on the trip.

**Problem – **Students have ₹500 to spend during the trip to Bhopal. They buy snacks that cost ₹320. To find out how much money they have left, they need to subtract the cost of the snacks from their total amount.

**Solution – **

**Step 1: **Write down the total money: ₹500.

**Step 2: **Subtract the cost of the snacks:

500 − 320 = 180

**Answer: **The students have ₹180 left on their trip to Bhopal.

## Multiplication and Division

**Problem – **Students on the trip need a lunch box, and 45 students are going on the trip. If each lunch box costs ₹50, the teacher wants to know the total cost of buying lunch for everyone.

**Solution – **

**Step 1:** Identify the number of students (45) and the cost of each lunch box (₹50).

**Step 2:** Multiply these two numbers:

45 × 50 = 2250

**Answer:** The total cost for the lunch boxes will be ₹2250.

**Problem – ** The school is hiring buses for the trip. Each bus can carry 15 students. If 60 students are going on the trip, the teacher needs to know how many buses to hire.

**Solution – **

**Step 1:** Identify the total number of students (60) and the number of seats per bus (15).

**Step 2:** Divide these two numbers:

60 ÷ 15 = 4

**Answer:** The school will need 4 buses to carry all the students.

**Problem – **The school has ₹2400 to spend on entry tickets for the trip. Each entry ticket costs ₹60. To find out how many students can go on the trip with the available money, students need to divide the total money by the cost of each ticket.

**Solution – **

**Step 1:** Identify the total amount of money (₹2400) and the cost of one ticket (₹60).

**Step 2:** Divide these two numbers:

2400 ÷ 60 = 40

**Answer:** 40 students can go on the trip with the available money.

**Time-Related Interesting Problems**

One of the key ideas in this chapter is time. Children are taught to compute and manage time as they go through several time-related difficulties while they plan the trip to Bhopal. Some instances of time-related issues that students may face are listed below.

**Question:** A group of students is going on a bus trip. The bus leaves their school at 8:00 AM. They reach their destination at 10:30 AM. How long did the bus ride take?

**Solution:** Start time = 8:00 AM

End time = 10:30 AM

To find the duration, we subtract the start time from the end time:

From 8:00 AM to 10:00 AM = 2 hours

From 10:00 AM to 10:30 AM = 30 minutes

Total time = 2 hours 30 minutes

**Answer:** The bus ride took 2 hours and 30 minutes.

## Journey Time

The students need to figure out how long the journey from their school to Bhopal will take. They know the departure time and the estimated travel time, and they need to calculate the arrival time. For example, if the bus departs at 8:00 AM and the journey takes 5 hours, the students must determine the exact time of arrival.

This type of problem teaches students how to add hours and minutes to calculate time, reinforcing the concept of telling time and using a clock.

Time Spent at Different Stops:

On the way to Bhopal, the students make stops at various places. They need to figure out how much time they spend at each stop and add it to the total travel time.

**Question:** The bus stops for a 20-minute break at 9:15 AM. What time will the students resume their journey?

**Solution:** Break starts at 9:15 AM

Duration of the break = 20 minutes

To find the end of the break, we add 20 minutes to the start time:

9:15 AM + 20 minutes = 9:35 AM

**Answer:** The students will resume their journey at 9:35 AM.

## Time Calculations for Activities on the Trip To Bhopal

Once on the trip to Bhopal, students engage in various activities, such as visiting parks, museums, and the zoo. They are given a schedule of events and must determine how much time they will spend at each location.

**Question:** The students visit a museum that opens at 12:30 PM and closes at 4:00 PM. If they spend 1 hour 45 minutes at the museum, what time will they finish their visit?

**Solution:** Start time = 12:30 PM

Duration = 1 hour 45 minutes

To find the end time, we add 1 hour 45 minutes to the start time:

12:30 PM + 1 hour = 1:30 PM

1:30 PM + 45 minutes = 2:15 PM

**Answer:** The students will finish their visit at 2:15 PM.

## Currency-Related Interesting Problems

Money management is another essential concept taught in the chapter “**A Trip to Bhopal”**. The students must solve several problems related to handling currency, which helps them understand how to use money in everyday situations.

Below are examples of currency-related problems in the chapter:

**Bus Fare Calculation:**The students need to calculate the total cost of the bus fare for the entire class.

For instance, if the bus fare for one student is ₹50, and 50 students are going on the trip, they must multiply ₹50 by 50 to find the total cost.

That is ₹50 x 50 = ₹2500

## Money for Food and Snacks:

During the trip to Bhopal, the students also need to calculate how much money they will spend on food and snacks.

For example, if lunch costs ₹30 per student and snacks cost ₹15 per student, they need to calculate the total amount each student will spend on food if there are a total of 45 students.

**Solution: **Lunch per student = ₹30

Total cost of Lunch = ₹30 x 45 = ₹ 1350** **

Snacks cost per student = ₹15

Total cost of snacks = ₹15 x 45 = ₹ 675

Total money spent on food = ₹1350 + ₹675 = ₹2025

**Buying Souvenirs:**At the end of the trip, students may want to buy souvenirs. They are given a certain amount of pocket money and must decide how to spend it wisely.

For example, if a student has ₹100 and wants to buy a toy for ₹60 and a keychain for ₹30, calculate the amount of money left.

**Solution: **Total money students have = ₹100

Cost of toy = ₹60

Cost of keychain = ₹30

Cost of toy and keychain together = ₹60 + ₹30 = ₹90

Amount of money left = ₹100 – ₹90 = ₹10

## Conclusion

Through the chapter “A Trip to Bhopal,” students learn critical mathematical concepts in a fun and interactive way. The chapter not only reinforces basic arithmetic operations but also teaches students how to apply these operations to solve time and currency-related problems. By solving these real-life problems, students develop practical skills that will help them in both their academic and personal lives.

### Practice questions on Chapter 3 - A Trip To Bhopal

Get your free Chapter 3 - A Trip To Bhopal practice quiz of 20+ questions & detailed solutions

Practice Now